Sender ringnotsnurper til Arendalsuka
Pelagisk Forening mener Oslo-eliten vet for lite om fiskeri og sender den toppmoderne ringnotsnurperen ”Brennholm” til Arendalsuka.
-I Oslo sitter politikerne og byråkratene og bestemmer rammevilkår for denne viktige næringen. Samtidig opplever vi at de færreste har vært på en ordentlig fiskebåt, og at det kan være langt fra skrivebordet til virkeligheten på havet, sier Mariann Frantsen i Pelagisk Forening.
Under Arendalsuka torsdag 17. august kommer fiskeriminister Per Sandberg, politikere og forskere til debatt for å diskutere fiskerinæringens fremtid ombord i ”Brennholm”.
- Vi vil vise frem norsk fiskerinæring på en ekte måte. Et besøk på Brennholm vil gi politikere og andre beslutningstakere en helt unik mulighet til å lære mer om bransjen, sier Mariann Frantsen.
Må koble seg på samfunnet
Arendalsuka er en årlig nasjonal arena der aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre for debatt og utforming av ny politikk. Sjømatnæringen har frem til nå glimret med sitt fravær. Det gjør Pelagisk Forening noe med i år.
-Vi erkjenner at vi som næring ikke har vært flinke nok til å koble oss på resten av samfunnet. Fiskeripolitikk blir lett noe for de spesielt interesserte. Det er synd, for fiskeri blir stadig viktigere for staten Norge, uttaler Frantsen. Hun understreker at det fremover vil bli annerledes.
-Med dette arrangementet tar vi grep for å øke engasjementet og kunnskapen også hos dem som ikke jobber med næringen. Jeg er veldig stolt over verdiene fiskerne gir tilbake til fellesskapet, og håper vanlige politikerne også vil se viktigheten av norsk fiskeri, sier Frantsen.
Frykter unødvendig struktur
Pelagisk Forening er bekymret over struktureringspresset i ringnotflåten, og vil under Arendalsuka synliggjøre de store verdiene som skapes av lokale fiskebåter langs hele kysten under dagens ordning.
-På mange måter står vi ved et veiskille i norsk fiskeripolitikk. Kapitalsterke aktører jobber for storslått strukturering. Den foreslåtte midlertidige driftsordningen for havfiskeflåten er bare et av flere eksempler på dette. Vinnerne er flerbåtsrederiene alene, uttrykker Frantsen.
-Vi vil kjempe for at fiskerinæringen også fremover vil ha et lokalt, mangfoldig og spredt eierskap langs hele den norske kysten. Dette skal vi vise beslutningstakere i Oslo gjennom debatten i august, uttaler Mariann Frantsen.
Se link.