/media/fm/TTTLCI0YeF.jpg

Dette er kurslinjene de norske og russiske forskningsfartøyene skal følge under høstens økosystemtokt i Barentshavet.
Copyright Havforskningsinstituttet

Publisert: 19. aug. 2015

Økosystemtoktet i Barentshavet

Havforskningsinstituttets største tokt, økosystemtoktet i Barentshavet, starter i dag, skriver Havforskningsinstituttet.Nok en gang skal Havforskningsinstituttet undersøke Barentshavet ”fra A til Å”. I ettermiddag legger forskningsfartøyet ”Johan Hjort” fra kai i Tromsø.

Seniorforsker Knut Sunnanå er forskningskoordinator for årets økosystemtokt. Han sier årets tokt er nummer 13 i rekka.

– Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Havforskningsinstituttet og det russiske søsterinstituttet Pinro i Murmansk, og at det har pågått sia 2003.
– Dette er det mest omfattende toktet Havforskningsinstituttet gjennomfører, sier Sunnanå og viser til at det er tre norske og ett russisk fartøy som deltar i toktet.

Undersøker ”alt”

I løpet av økosystemtoktet undersøker havforskerne ”alt” som kan undersøkes i Barentshavet. Forskningskoordinator Sunnanå har laga følgende liste over oppgavene han og kollegene skal utføre:
– Vi skal kartlegge temperaturforholdene i havet fra overflate til bunn, gjennomføre mengdemåling av både dyre- og planteplankton, gjennomføre akustiske målinger av fisk og makroplankton, kartlegge utbredelsesområdet til flere titalls fiskearter, finne ut hva torsk, lodde og polartorsk spiser, og vi skal undersøke havbunnen og organismene som lever der. I tillegg skal vi registrere søppel som flyter i overflata og avfall vi eventuelt får i trålen eller andre redskaper, sier Sunnanå. I tillegg skal forskerne ta prøver som skal analyseres for kjemisk forurensing og radioaktivitet og det kommer til å være egne kvalobservatører om bord på fartøyene.

Studenter

Økosystemtoktet gir også studenter en god mulighet til å øke kunnskapene sine om livet i havet. Derfor skal det være med studenter på toktet også i år.
– De studerer ved UNIS på Svalbard og skal være med ”G.O. Sars”. Deres del av toktet starter i Tromsø og skal dekke Eggakanten fra fastlandet og til Svalbard, forteller Sunnanå.