HIs framtidige infrastrukturbehov for innhenting av marine data
Havforskningsinstituttet har utredet framtidige infrastrukturbehov for innhenting av marine data. Bakgrunn og mandat for utredningen er blant annet at Norge er en hav- og kystnasjon, med ansvar for et havareal seks ganger så stort som landarealet. Behovet for marine data fra disse hav- og kystområdene har økt betydelig de siste ti-femten årene. Temperaturendringer har ført til endret utbredelsesmønster for fiskeressursene, og enkelte bestander er historisk sett svært store, noe som ytterligere forsterker kompleksiteten og behovet for forskning. Arealet som må overvåkes har økt med om lag 50% fra 2003 til 2013 på grunn av dette. I tillegg har det vært en sterk økning i havbruksaktiviteten på kysten de siste tiårene, og det er forventet at denne veksten vil øke kraftig framover, samtidig som det er økende press når det gjelder bruk av kysten både til annen næringsaktivitet og rekreasjon.
Oppsummering og konklusjoner
Med regjeringens målsetting om en sterk økning i akvakulturproduksjonen, økt bærekraft i høsting av marine ressurser, samt en forventning om økte isfrie områder i Arktis er det klart at Norge har store utfordringer i å fremskaffe kunnskap om og overvåke våre marine områder. For å støtte en slik økning i mengde og kompleksitet når det gjelder innhenting av marine data anbefaler vi følgende strategi fremover:
Så snart som mulig starte prosjektering og bygging av et nytt havgående forskningsfartøy til erstatning for ”Håkon Mosby”/Eksisterende ”Dr. Fridtjof Nansen”
Så snart som mulig starte prosjektering og bygging av et nytt mellomstort kystforskningsfartøy for Nord-Norge til erstatning for ”Johan Ruud”
Så snart som mulig utrede nærmere en hensiktsmessig flåte av inntil 5 mindre kystforskningsfartøy.
Så snart som mulig etablere samarbeidsavtaler med havgående fiskefartøy for overvåking av fiskebestander
Å planlegge prosjektering og bygging av et erstatningsfartøy for «Johan Hjort» som er klar til bruk mellom 2022 og 2025
Så snart som mulig utarbeide en strategi med tilhørende handlingsplan for videreutvikling av et overvåkingsnettverk i hav- og kystområder bestående av bøyer, rigger, observatorier, glidere, satellitter og andre sensorsystemer, inkludert utnyttelse av lokal infrastruktur og lokalbefolkning basert på samordning av eksisterende- og etablering av ny infrastruktur.
Utvikle et nasjonalt veikart for femtidig marin datainnhentingsinfrastruktur med utgangspunkt i denne utvalgsrapporten.
Les hele utredningen her.