Publisert: 10. jun. 2015

Nå kommer sjømatingeniøren

Et nytt, skreddersydd studie skal bane vei for en helt ny yrkestittel: Sjømatingeniør. Bak initiativet står Universitetet i Bergen i samarbeid med Norges Handelshøyskole og Høgskolen i Bergen, skrievr Kyst.no

Prosjektet har komt i stand etter en tett dialog mellom næringsaktørene og kompetanseaktørene i nyetablerte Seafood Innovation Cluster.

- I næringen er det en utbredt oppfatning at de ulike fagretningene er relativt smalt orientert. Næringsaktørene selv ønsker at kandidatene har en noe breiere utdanningsbakgrunn, sier prodekan Jarl Giske ved det Matematiske-og naturvitenskapelige instituttet ved Universitetet i Bergen til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no. Han er prosjektkoordinator for det nye studiet, og har store forventninger.

- Selv om vi er godt i gang med å planlegge, vil det minst to år før det nye studiet fremstår som et tilbud til studentene, sier han. Sjømatingeniør-studiet skal foruten biologi også inneholde teknologi, juss og samfunnsfag.

Mat = biologi

- Dette dreier seg om matproduksjon i et nært samspill med miljøet der fokus på økologi er viktig, er det naturlig at hovedfokus i den nye akademiske graden blir på biologi. Da er det heller ikke unaturlig at den nye utdanningsveien ligger til institutt for biologi, sier Giske. Han nevner også at Universitetet i Bergen har en bioCE, som betyr at institusjonen har en såkalt Center of Excellence på utdanning.

- Dette er noe vi trekker veksler på i arbeidet med det nye studiet. En av oppgavene til bioCE er nettopp koblingen mellom det praktiske yrkeslivet og utdanningsveiene, forteller Jarl Giske.

Forskning-og utdanningsgigant

Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen sier i en kommentar til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no at det nye studiet er et godt eksempel på hva som er mulig når næringen kommuniserer sitt behov til forskning-og utdanningsinstitusjonene, og at man i en nær dialog kan tilpasse studiene til behovet hos næringslivet.

- Samtidig er det også et godt eksempel på hvor viktig det er å samle de marine forskningsressursene. Fra tidligere har vi en samarbeidsavtale med Nofima og Veterinærinstituttet, men nå er også Havforskningsinstituttet med i samarbeidet der målet er samlokalisering og sambruk av utstyr. Dette vil gi god uttelling for den kunnskapsintensive delen av næringslivet, sier Olsen.