Publisert: 28. mar. 2014

Tobiskvote skaper stor usikkerhet i fiskeriet

Danmarks Fiskeriforening er bekymret over tobiskvoten for 2014 –på det tradisjonelt vigtigste fiskeområdet, Doggerbanken, er kvoten redusert fra 190.000 tonn til 50.000 tonn.

De danske industrifiskerne går en usikker tid i møte. Fiskeriet kan starte 1. april, men i år er fiskeriet usikkert, fordi tobiskvoten i det tradisjonelle fiskeområdet, Doggerbank, er skåret ned fra knapp 140.000 tonn til 50.000 tonn.

Ministerrådet fastsatte i dag, mandag, den samlede danske tobiskvote for 2014 til knapp 200.000 tonn, som er omkring 50.000 tons mindre enn i 2013. Den samlede kvote er altså falt med omkring 20 prosent.

Den samlede danske kvote er fordelt på en rekke områder av Nordsjøen, Skagerrak og Kattegat, og en stor del av kvoten – like over 130.000 tonn – er lagt i et område av Nordsjøen og Skagerrak, hvor danske fiskere tradisjonelt ikke fisker så store mengder tobis.

-Vi frykter naturligvis, at vi derfor ikke formår at fange hele den danske kvote, og det skyldes alene, at vi har fått en kvote på like over 50.000 tonn på Doggerbank, hvor vi normalt fanger mellom 200.000 og 300.000 tonn tobis, forklarer Svend-Erik Andersen.

Danmarks Fiskeriforening forventer nu, at fiskeriet overvåkes fra sesongens start, og hvis det viser seg, at det er mer tobis på f eks Doggerbank, skal EU handle raskt, så de kan øke kvoten, innen fiskeriet slutter omkring Sankt Hans.

-Der er en mulighet – en såkalt positiv nødprosedyre – i den felles nye fiskeripolitikken. Det betyr, at EU kan heve kvoten, hvis forskerne har tatt feil, og den prosedyren vil vi insistere på at kunne ta i bruk, hvis det viser seg, at der er mere tobis på f eks Doggerbank enn forutsett, sier Svend-Erik Andersen.

Tobisfiskeriet foregår tradisjonelt fra starten av april og inn i juni, og det er hjørnesteinen i det danske industrifiskeri. Fiskeriet av tobis står for omkring 1/6 av den samlede årlige omsetning i det danske fiskeri – i de senere tid har omsetningen i tobisfiskeriet dog utgjort en noe mindre andel.

Les hele artikkelen her.