Publisert: 10. mar. 2014

Mange dyktige sildefiskere

Et filmkamera som styrter, og ekstrem nærkontakt med spekkhoggere og hval. Filmfotograf Per-Børre Kiserud fra Melsomvik har hatt en helt spesiell jobbvinter, skriver tb.no hvor du og kan se videoen.

I fire uker har Kiserud og hans team jobbet på havet utenfor Andenes i Andøy kommune. På oppdrag for BBC har han og teamet sørget for å fange spektakulære bilder av spekkhoggere og hval som jakter sild. Tb.no har fått tilgang på eksklusive filmbilder fra turen.

– Det har vært utrolig spennende å jobbe med dette. Og helt fantastisk å samarbeide med folk fra BBC, sier Per-Børre Kiserud i Xcima Film til tb.no.

«The Atlantic»

Det norske filmteamet på fire har jobbet sammen med et team på fire fra BBC. Serien, som har arbeidstittel «The Atlantic», skal vises på TV-skjermer over store deler av verden i løpet av 2015.

Fra 13. januar til 15. februar filmet det norsk/britiske teamet daglig fra en båt langs kysten utenfor Andenes. På jakt etter de perfekte over- og undervannsbildene. En tidkrevende og utfordrende jobb.

– På en god dag klarte vi å fange ett minutt med stoff som var av den kvaliteten vi ønsket. Vi sitter på en mengde opptak, så det er klart det er tidkrevende å plukke de beste og riktige bildene som skal vises i serien, innrømmer han.

Drone-krasj

Det ble brukt blant annet go-pro-kameraer som ble festet på hval, i tillegg til både undervannskameraer og en såkalt drone. Et flygende kamera med fire propeller. Etter hvert ble kameramannen som styrte dronen så «varm i trøya» at det gikk skikkelig galt. Slik gikk det med dronen:

– Dronekameraet klarte vi å krasje. Men for det meste gikk produksjonen veldig bra. Vi hadde værgudene på vår side. Det var historisk bra vær. Der traff vi klokkerent med et fantastisk nordlys, sier han.

– This was not safe

Men det går ikke an å regissere naturen. For selv om teamet jobbet med sikkerhet hver eneste dag, skjedde det dramatiske hendelser.

En dag da de skulle filme spekkhoggere på nært hold som beitet på en solid sildestim, ble det litt mer action enn planlagt. En sikkerhetsdykker og en undervannsdykker ble sluppet uti fra båten.

– Da de var i gang med filmingen av spekkhoggerne så kom det to finnhvaler i stor fart bakfra. Kompromissløst. Vi som sto om bord i båten så dette. Det gjorde ikke de to som var under vann.

– Den ene hvalen krasjet med sikkerhetsdykkeren slik at han fikk seg en real smell. Da skjønte vi at situasjonen var ute av kontroll. Man kan trygt si at jeg hadde hjertet i halsen. Det gikk heldigvis bra og vi fikk 10 -15 sekunder med veldig bra film. Da sikkerhetsdykkeren kom om bord igjen så sa han:

– This was not safe!

En del av noe stort

Produksjonen Kiserud har vært med på er en viktig del av en omfattende dokumentar.

– Man kan ikke være med på noe større enn dette i denne sjangeren fjernsynsmediet. Jeg har jobbet med filmer for Akvariet i Bergen og det er disse filmene som har gjort at jeg har kommet i kontakt med BBC, sier han.

Det norsk/britiske-teamet som jobbet sammen i vinter filmet materiale som omhandler Golfstrømmen i Nord–Atlanteren.

– Utenfor Andenes går Golfstrømmen tett på kysten. Det fører til at sild og hval kommer tett oppunder land. Så det er en bra lokasjon. Dokumentaren består av tre deler av én time. Sør- Midt og Nord-Atlanteren. Og det er i delen om Nord-Atlanteren vårt materiale skal bli brukt, forteller han.