Publisert: 10. des. 2013

Regulering av fiske etter hyse og sei i 2014

I et tilsvar til Fiskeridirektoratet sitt brev av 29. november 2013 skriver Pelagisk Forening følgende:


Innledningsvis nevnes at årets regulering av torsk, har ført til store utfordringer, med et betydelig kvantum ufisket torsk i rest for 2013. Fangst for store verdier kan her ha gått tapt, for fartøy regulert i kystgruppen. Dette er bekymringsfullt. Vi ber regulerende myndigheter, handle i henhold til de de råd som blir fremmet av organisasjonene, når det gjelder behovet for å åpne for refordeling tidligere i reguleringsåret. Ellers vil man igjen erfare at kvotene ikke blir fisket i gruppen som er tildelt kvoten.


REGULERING AV HYSE:
I tabell nummer 5 er reduksjonen av kvote i fiske etter hyse på omkring 5 000 tonn. Ingen dramatisk reduksjon sett opp mot reduksjoner i andre fiskeri. Kvotestatistikk for uke 48 i år, viser at restkvoten i lukket og åpen gruppe, til sammen er på 3 832 tonn. Anbefalt kvote for 2014 er over 40 000 tonn. Et volum mer enn nok, for å gjennomføre et fornuftig fiske, uten å endre reguleringsmodellen dramatisk. Fiskeridirektoratet peker selv på den «begrensende effekt», reguleringen med «maksimalkvoter med garantert kvantum i bunn og bifangstregulering», har hatt på hysefisket.
Påstanden om at kvotesituasjonen er slik, at man må gå inn med «relativt sterke reguleringer» , er vi ikke enig i. Nevnte restkote, sammenholdt med en kvote på 40 266 tonn til neste år, gjør det ikke nødvendig med drastiske «straksreguleringer». Reduksjon er bare noe over 10 %.
Videre foreslår Fiskeridirektoratet at de minste fartøy får en garantert kvote. Disse fartøyene, har ikke klart å fisk opp mot det foreslått garanterte kvantum, når fiske var fritt. Det er neppe å regne med, som direktoratet synes å legge til grunn, at fartøyene i denne minste gruppen vil fiske slike kvanta i 2014.
En sannsynlig konsekvens av forslaget viss det blir gjennomført, er at det blir en refordeling, av betydelige kvanta hyse sent på 2014. Fisk som blir særs vanskelig å nå for kystflåten.


Uansett valg av reguleringsregime for hyse, må legges opp til tidligst mulig refordeling innad i gruppen. Dette for å sikre at kvotene blir fisket av den kystgruppens egne fartøy. Dette bør være et overordnet mål i reguleringsmodellen.
Pelagisk Foreining mener også at det må settes av hyse til bifangst. Særlig for fartøy over 15 meter. Man må ikke oppleve at frykten for noe bifangst av hyse, under torskefisket, brukes som begrunnelse for å stoppe torskefisket når store deler av gruppekvoten står ufisket.
Det går fram av tabell 12 at maksimalkvoten for sei øker med hjemmelslengda. Slik er det ikke foreslått for hyse. Tabell 8 foreslår at alle fartøy med hjemmelslengde over 15 meter har en fartøykvote på 43,1 . Dette avviker fra hva som er vanlig i regulering av andre deltagerregulerte fiskeslag. Vi ber om at dette blir endra, slik at kvotene økes i takt med hjemmelslengde.
Fartøykvoten må gjenspeile det enkelte fartøy sin grunnkvote, pluss strukturfaktorer som er tildelt. Dersom direktoratet har «utelatt» strukturfaktorer for fartøy, skal vel disse tildeles fartøyet, og fartøykvoten økes.

REGULERING AV SEI:
Påstanden på side 3 om at kvotesituasjonen er slik, at man må gå inn med «relativt sterke reguleringer» , er vi heller ikke enig i. Restkvote samlet for åpen og lukket gruppe er på omkring 9500 tonn. Nevnte restkote, sammenholdt med en kvote på 28 500 tonn til neste år, gjør det ikke nødvendig med drastiske «straksreguleringer».