Publisert: 9. des. 2013

Loddefiske i IØS

Loddefiskeriene i fjernere havområder har gitt og vil antageligvis fremdeles gi store utfordringer. Fiskeriet ved Island har vært drevet på så små kvoter, at det må regnes som marginalt. Slike marginale fiskerier krever løsninger som tar hensyn til inntjeningsbehovet for hele flåtegruppen, og ikke minst løsninger som er miljømessige forsvarlig.

Fiske etter mindre restkvoter er fornuftig løst i bestemmelsen om slumpfisk i forskrift om strukturkvoter for havfiskeflåten. Hovedhensynet bak denne ordningen er også forhold knyttet økonomi og miljø.

For å sikre en regulering som også ivaretar at mindre kvoter under vinterens fiske, blir fisket på en bedriftsøkonomisk og miljømessig forsvarlig måte, foreslår vi følgene:

Forskriften om reguleringen av fisket etter lodde ved Grønland, Island og Jan Mayen for 2013/2014 § 6 utstyres med et nytt sisteledd.

Bestemmelsen ordlyd:

«Fiskeridirektoratets kan gjøre unntak fra denne bestemmelsens første til tredje ledd, for fartøy som deltar i fiske etter denne forskriften. Slike kvoter kan tillates fisket av annet deltagende fartøy».

En slik regel vil være regningsvarende både under utøvelsen av fiskeri, samt være fordelaktig både i bedriftsøkonomiske- og miljømessige regnskaper. Særlig må miljøaspektet tillegges betydelig vekt, da fiskeriet rundt Island medfører lange seilinger med mindre laster. En slik ordning vil kunne styrke økonomi og forutberegneligheten både for de fartøy som deltar i fiskeriet, så vel som fartøy som velger å avgi kvoter i kraft av den nye bestemmelsen.

Ordningen bør kunne administreres slik som dagens slumpfiskordningen.

Pelagisk Forening foreslår at ordningen innføres i årets sesong som en prøveordning, og erfaringene derfra benyttes ved det videre reguleringsarbeidet. For andre marginale fiskerier, som for eksempel fiske etter lodde i Barentshavet, bør en slik ordning vurderes.

Les brevet her.