Hvitblåseregelen håndheves nå i sin helhet
Regelen som tidligere år ikke har vært håndhevet, var siste setning i § 48 fjerde ledd (avsnitt) i forskrift om utøvelse av fiske. Bestemmelsen lød: "Det er ikke tillat å stoppe eller avgrense en slippeoperasjon etter at markeringsblåsen er kommet om bord i fartøyet". Regelen som ikke skulle håndheves ble 21. juni i år fjernet fra forskriften. Slik ble også en del av av usikkerheten omkring bestemmelsen fjernet. Etter endringen håndheves § 48 nå i sin helhet.
Har fartøy begynt en slippeoperasjon før markeringsblåsen er kommet om bord, kan fartøyet hive opp ringer og notbrøstet etter at markeringsblåsen er kommet om bord. Notfartøy kan ikke begynne en slippeoperasjon (slake ned ringer og notbrøstet), etter at markeringsblåsen er kommet om bord i fartøyet, opplyses det fra kystvakthold den 16.09.2013.
§ 48 fjerde ledd som nå håndheves har følgende ordlyd: «I notfisket etter makrell er det ikke tillatt å slippe hele eller deler av fangsten etter at 7/8 av notens lengde er tatt om bord i fartøyet. Med «notens lengde» forstås lengden fra notøre til notøre. Punktet 7/8 av notens lengde skal merkes med en hvit blåse med en omkrets på minimum 40″ (markeringsblåse). Markeringsblåsen skal festes på flåen og skal være godt synlig og egnet til å reflektere lys. Dersom en slippeoperasjon av fangsten er påbegynt før markeringsblåsen er kommet om bord i fartøyet, kan innhalingsprosessen fullføres. Med « slippeoperasjon » forstås at snurperingene senkes ned i sjøen og at notbrystet (herunder ørekall) slakkes ned på en slik måte at hele fangsten kan svømme fritt ut.».