Publisert: 15. feb. 2016

Svar på høringsnotat om økning i kvotetak i kystflåten

I svaret på høringsnotatet om økning i kvotetak i kystflåten over 11 (13) meter hjemmelslengde, samt avkortningsreglene i rongnot skriver Pelagisk Forening at en endring i regelverket for denne fartøygruppen er sterkt etterlengtet av aktørene i denne gruppen. De noe større kystfartøyene har i de siste årene undergått en formidabel og viktig utvikling. Rederier med denne typen rettigheter, er nå viktige aktører i norsk fiskeri. De har også vært i fremste rekke når det gjelder utvikling av levendefangst, samt tiltak for å forbedre kvaliteten på fisk, med blant annet å utvikle slaktemetoder, ventetid før bløgging, innfrysningsteknikk på mindre fartøy, mv. Betre tre fangstkapasitet reduserer også mulighetene for uønsket neddreping av fangst.

Brorparten av den større kystflåten har i de senere årene bidratt til å løfte frem gode og attraktive arbeidsplasser i viktige næringsklynger, og slik blitt pådrivere for en lønnsom og god utvikling i denne delen av fiskeriflåten, selv om totalrentabilitet er noe anstrengt som en følge av tunge investeringer.

Pelagisk Forening har tidligere tatt initiativ for å endre kvotetakene i kystflåten, samt å gjøre regelverket likt for hele landet. Departementet anmodes om å benytte denne høringsrunden til å endre forskrift om spesielle kvoteordninger og strukturkvoteordningen for havfiskeflåten, og tilliggende regelverk, som følger:

  1. Fylkes- og regionbindinger bør fjernes. Det både for konvensjonelle kystfartøy som baserer driften på deltageradganger. Likeså for havfiskefartøy som drifter på grunnlag av konsesjoner. Slik ordninger har dessverre virket mot sin hensikt og ført til utarming av fiskerimiljø så som i Finnmark, på grunn av mangel på tilgjengelig kapital. Finansinstitusjoner er skeptiske med å låne ut penger til prosjekter som ikke kan realiseres om nødvendig. Dette har vært en stor hemsko for å utvikle en regningssvarende flåtegruppe.
  2. Avkortningen ved strukturering av deltageradganger bør settes til 15 %, som for ringnotflåten i Sør-Norge. Høringsnotatet viser til svak totalrentabilitet, som igjen viser de store kostnader det medfører å strukturere. Derfor bør avkortinga endres fra 20 til 15 %.
  3. Totalt kvotetak foreslås satt til 10. Pelagisk foreining støtter at man øker graden av fleksibilitet, for den enkelte aktør. Pelagisk Forening mener at der ved spesialisering bør være rom for å tillate 7 + 3. Som et absolutt minimum bør departementet tillate 5+5.
  4. Avkortningsreglene for ringnot bør harmoniseres. Den gjeldene bestemmelsen med 3 forskjellige prosentsatser bør erstattes med en prosentsats på 15. Samtidig bør alle regionsbinder fjernes. Dette vil medføre en enkel og helhetlig løsning, som sikrer likebehandling av alle aktører over hele landet. Dette har også en større fordelende effekt, enn dagens regel med to regioner og tre forskjellige prosentsatser.