Toktdagbok: Mye sild også i Trænadjupet
Dette illustreres best med et eksempel fra "M.Ytterstad", der vi ser på sildas endring i vertikal utbredelse over 35 nautiske mil i en periode fra dagslys til kvelden har tredd frem. Når det er dagslys, står silda dypt i flekker, etter hvert som lyset svinner, sprer den seg utover i slør.
Denne adferden er typisk for silda, og det er antagelig en evolusjonært tilpasset adferd for å unngå predatorer på dagtid (se ekkogrambilde), skriver Aril Slotte på HIs nettside.
Dette ekkogrammet starter omtrent klokken 13 (til venstre) og slutter 17.30 eller så. Her vises endring i vertikal utbredelse over 35 nautiske mil. Når det er dagslys, står silda dypt i flekker, etter hvert som lyset svinner, sprer den seg utover i slør.
En del yngre og mindre sild
Trålprøvene i Trænadjupet har hatt en høyere andel mindre sild. Siste prøvene fra "Libas" og "M.Ytterstad" gav snittvekter på 267 gram og 299 gram. Dette er betydelig mindre enn silda disse to båtene fisket i går som hadde en snittvekt på 335 gram.
Dette indikerer et innslag av yngre sild, som skal bli interessant å følge videre nå som fartøyene skal kurse videre på Vesterålsbanken den neste dagene. Vi kommer tilbake til fordeling av årsklasser i området når analysene av alder er ferdigstilt.
Forskjeller NVG-sild og sommergytere i vest
Om bord på "Vendla" er de ferdig med å analysere alderen i to fangster i det vestlige området. Det er litt tidlig å konkludere på forskjeller, men de første analysene viser at sommergyterne er sterkt dominert av 2009-årsklassen, mens 2004-årsklassen dominerer blant vårgyterne slik det også ble vist i gårsdagens rapport fra innsiget langs kysten.
Dersom dette fortsetter så er det meget interessant at sommer- og vårgyterne har hatt en litt ulik rekruttering. Disse dataene som nå samles inn av "Vendla" bidrar sterkt til å øke forståelsen av bidraget til sommergyterne i området.