Makrell mesker seg med tobisyngel
Under tobisfiske på Vestbanken fikk "Vea" makrell full av tobisyngel, skriver fiskeribladetFiskaren. Områdeinndeling vanskeliggjør fiske. Pelagisk Forening krever at tobisfisket åpnes opp. - I fjor sa forskerne at de hadde ikke noe belegg for at makrellen spiser tobisyngel. Men vi fant både yngel og stor tobis i makrellen, forteller daglig leder i rederiet Vea som i forrige uke var og fisket tobis på Vestbanken - et av de få områdene som er åpnet for fiske av tobis i norsk sone. Her er makrellen som "Vea" fikk i trålen da de var på fisket etter tobis i forrige uke, på Vestbanken; Magesekken var full av tobisyngel.
- Fartøyene melder om makrell full av tobisyngel og flere har avsluttet fiskeriet. De ønsker ikke å gjennomføre fisket, påpeker daglig leder i Pelagisk Forening, Torstein Solem..
Mye makrell
Solem peker på at tradisjonelt sett har tobishalene vært ganske fri for makrell. Det at fartøyene nå melder om makrell full i tobisyngel, viser at makrellen er i utbredelse, slik fiskerne har påpekt i lenger tid.
- Fiskerne opplever å få makrell på helt andre steder enn de tradisjonelt får. Det er helt tydelig at makrellen beiter på tobisyngelen. Sett i et større bilde, så burde dette kanskje vært håndtert ved å fiske mer makrell.
Krever gjennomgang
Reguleringen av fisket etter tobis i 2013 er basert på områdebasert forvaltning - et forvaltningsregime som ble innført i 2011 - og videreført i 2012 og 2013. Planen ble i sin tid utviklet av Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet i samråd med representanter fra næringen.
Pelagisk forening har fremmet et ønske om at denne forvaltningsmodellen blir nøye vurdert, noe fiskeridepartementet har varslet vil bli gjort i etterkant av årets sesong.
I et brev til Fiskeridirektoratet skriver Pelagisk Forening at erfaringene fra årets fiske har bevist at det er behov for å se nærmere på denne reguleringsmodellen - og andre mulige forvaltningsmodeller blir sett på, i samråd med fiskere og forskere.
- En tobiskvote på 20.000 tonn er veldig begrenset, dersom man ser på det i et historisk perspektiv. Med så stramme kvoter og områder, så ville vi fått en bredere informasjon om tobisbestanden om fartøyene fikk fiske friere, sier daglig leder i Pelagisk Forening, Torstein Solem.
Strakstiltak
Solem er ikke av den oppfattning at områdebasert forvaltning skal gås helt bort i fra, men som et strakstiltak – og før evalueringen av årets sesong er gjennomført – bør Klondyke-banken åpnes for fartøy som fisker tobis, ettersom fiskerne melder om god tilgang på tobis der.
- Jeg håper at forvaltningsmodellen for tobis er noe som blir diskutert på reguleringsmøte i Fiskeridirektoratet i morgen.
Sprikende råd
Solem påpeker at forskerne gjør en god jobb – men han etterlyser at forvaltningen går grundigere til verks når kvotene skal fastsettes.
- Jeg registerer at når kvotene blir foreslått fra forskers hold, så blir det vedtatt av forvaltningen, sier Solem og viser til at ICES i sin rådgivning for 2013, har anbefalt en TAC på 78.000 tonn i område 3a (Vikingbanken), som omfatter Norsk økonomisk sone.
- Når det er slik sprikende rådgivning, så må forvaltningen forvalte og ikke automatisk vedta forskernes forslag.
- Klondyke må åpnes
Nå ber Pelagisk Forening at det som et minimum åpnes for alle fartøy i segmentet å fiske på Klondyke-banken slik at kvoten på 20.000 tonn tobis kan fiskes.
"Fisket i de åpne områdene har i de siste ukene vist seg å være meget vanskelig og for de aller fleste ikke regningssvarende", skriver Pelagisk Forening i brevet og viser til fangsten og bildene som "Vea" har tatt under fiske etter tobis - som viser makrell full av tobisyngel.
Friere fiske
"Vi legger til grunn at store deler av flåten har avsluttet fiskeri i de åpne områdene, nettopp av den grunn at de ikke ønsker å utøve et fiske på makrell og tobisyngel", skriver foreningen videre.
Pelagisk Forening viser til at innmeldingsjournalen hos Norges Sildesalgslag, som viser at tobisfisket i område 4, hvor prøvefisket utøves av en håndfull båter - får gode fangster og melder om at tobisen er godt tilgjengelig.
" Norske fiskerier er regulert i form av kvoter og foreningen mener fartøy må ha anledning til å gå der fisken er. Områdeinndelingen vanskeliggjør dette, mener Pelagisk Forening.