Publisert: 5. mar. 2013

Kan kystvakten garantere likhet for loven?

En av kystvaktens mest sentrale oppgaver er blant annet fiskerioppsyn. Kystavkten er også statens myndighetshåndhever på havet. Utfordringene på kysten og havområdene er sammensatte, og løsningene ligger ofte innenfor flere myndigheters ansvarsområder. Kystvaktloven gir Kystvakten hjemmel til å utøve kontroll for en rekke statlige etater. Kystvakten samarbeider også blant annet med politiet og Tollvesenet, Kystverket og Sjøfartsdirektoratet.

Pelagisk Forening mener det kan bør være naturlig at kystvakten benytter sine politifullmakter ikke bare ovenfor fiskerne, men også følger opp andre næringer med kontroller. Fiskeridirektoratet uttaler at ansvarshavende offiserer har slett kunnskap om det norske regelverket. Likhetsprinsipper tilsier at også seismikknæringen bør underlegges kontroll, ved mistanke brudd på regelverk på lik linje med fiskerinæringen. Men kanskje er det enklere å «ta den minste gutten i klassen»? Myndightene kan også ha inspektører ombord i seismikkfartøyene.

Ifølge fiskeridirektoratetet er rammeverket for sameksistens mellom de som utøver fiske og de som driver seismisk aktivitet etablert for lang tid tilbake, da den seismiske aktiviteten var cirka 40 ganger mindre enn i 2012. Aktiviteten har økt mye de siste årene, og denne utviklingen vil fortsette etter hvert som letingen utvides til stadig nye og mer vanskelig tilgjengelige områder på norsk sokkel.

Fiskeri- og seismikknæringen har endret seg betydelig de siste tiårene, og kommer stadig oftere i konflikt med hverandre. Det haster med å få på plass et rammeverk som setter næringene og myndighetene i stand til å samhandle til samfunnets beste

Fiskeri- og seismikknæringen har vært gjennom betydelige endringer knyttet til teknologi, arealbehov og krav til lønnsom drift. På bakgrunn av dette er det stadig oftere interaksjon mellom den seismiske aktiviteten og fiskeriaktiviteten. Dette kommer ikke godt nok fram i offentligheten fordi det ikke finnes et oppdatert regelverk som kan brukes for å belyse situasjonen og finne løsninger.

Tiltakene som er innført de siste fem årene er positive, men berører ikke i tilstrekkelig grad kjernen av problemet. Fiskeridirektoratet mener at det haster med å få på plass et rammeverk som setter næringene og myndighetene i stand til å møte utfordringene på en slik måte at både fiskeri- og seismikkaktivitet kan foregå med minimalt av konflikter og kan utvikle seg i tråd med samfunnets interesser.