Publisert: 11. jan. 2013

Mye torsk å få i Oslofjorden

Man skal selvfølgelig ta signalene fra forskerne om bestander på alvor, men det er nok veldig mye som påvirker. Ting som det kanskje er umulig å forske på, sier Hansen til Fredriksstad Blad.

Går vi tilbake til 2010, advarte forskerne om at vi sto foran en kraftig tilbakegang i skreibestanden. Det er bedre enn på mange år. – Men de to årene etterpå ble det tatt eventyrlige fangster i nord, påpeker Hansen. – Forskerne bommer Det samme gjaldt bestanden av fisk i Oslofjorden. – Men i det siste har det vært veldig bra med fisk, og vi har sett en bra bedring siste halvannet år. Det er nok mye det ikke er lett å bli klok på. Som bestandenes sykluser, beiteforhold, strøm og vanntemperaturer, mener Hansen. Etter flere år i bransjen mener han at svingninger er noe man må leve med.

Det kommer inn bra med både lyr, kolje og torsk – spesielt torsk. Det er bedre enn på mange år. Men det som blir tatt her hos oss, er stort sett bifangster blant reketrålerne. Akkurat nå er det mye glassmaneter, noe som gjør at man tråler med såkalt rift i trålen. Det betyr at også fisken slipper ut. – Men blant dem som fisker med garn lenger inne i fjorden, tas det veldig bra med torsk, forteller østfoldingen. I motsetning til i nord, der man er veldig ømfintlig for det europeiske markedet, holder prisene til fisker seg stabile her sørpå. – For torsk, som prises i forskjellige størrelser, ligger snittprisen til fisker på 30–40 kroner per kg. Godt med reker Også rekefisket blomster om dagen. – Her hadde vi jo et par dårlige år med høye priser både til fisker og forbruker. Men de siste månedene har det vært veldig bra med reke, forteller han til SB.