Publisert: 8. okt. 2012

Koker av makrell

Fra Lyngen i nord til Mandal i sør koker det av makrell i fjordene. Fiskere og kystens folk har aldri sett så mye makrell i manns minne. Liten makrell på konstant jakt etter mat. På fiskefeltene er fangstene store. Selv norske havforskere påpeker at bestanden er betydelig og har en enorm utbredelse. Helt opp under isen på Grønland finner en makrell. Makrellen er overalt - på jakt etter mat. Sildeyngel og raudåte går med i stort monn. Prøver fra forskerhold viser at raudåtebestanden er hardt beskattet. Kanskje allerede for hardt.

Økosystemtoktet anslår en gytebestand på omkring 5,1 millioner tonn. Nesten dobbelt av de 2,7 millioner tonn ICES kommer med. La det være klart. Fiskerne ønsker og fiske for å tjene penger, men også fordi det er mye tilgjengelig makrell. En art som er en særs effektiv predator som i stort mon reduserer grunnlaget for annet liv i havet. Få av medlemmene i Pelagisk Forening reagerer på at ICES sitt råd reduserer storsildkvoten. Nettopp for det man ser at makrellen er med på å fjerne bærebjelken for et fremtidig godt sildefiske, som kan få alvorlige følger for både hav og kystnær flåte.

ICES sitt råd er vel skrudd sammen på det grunnlaget de hadde og på den bakgrunnen de ble spurt. At blant annet er visstnok ikke økosystemtoktet med i grunnlaget for beregningene. Bare det gjør at rådet vel ikke kan videre vektlegges. Nå må de som styrer kvotereguleringshjulet vise handlekraft og nettopp regulere på bakgrunn av alle faktorene som gis i reguleringshjulet. Det er gjort med stor suksess på områder som den godt forvaltede torskestammen. Rådgivning er kun rådgivning.

Fiskeriforvaltningen må regulere og ikke bare kopiere. Nå må de vektlegge klare råd som kommer fra en «samlet makrellnæring», samtidig som de gjøre seg selv og næringen en tjeneste ved å markere ett eget og fornuftig standpunkt hen mot ICES. Hvis ikke er jo man komment dit at ICES regulerer fiskeriet. Hva skal de som regulerer da gjøre på.