Publisert: 21. aug. 2012

Kvotehopping- din båt er lastet med..

Pelagisk Forening har med interesse fulgt artiklene i det siste om kvotehopping. Problemet som ofte går igjen er usikkerheten mellom de forskjellige regionene i Fiskeridirektoratet. Som B.M. Drivenessaken viser tillater Fiskeridirektoratet Region Vest at sildekvotene får ligge på fartøyet, mens Region Møre og Romsdal sier nei. Pelagisk Forening har tidligere tatt til orde for at fiskeriforvaltningen bør gi bindende forhåndstilsagn i flere ledd, noe som kan løse problemet for begge parter.

Næringen står overfor en stor utfordring for å få forenklet prosessene i forvaltningen og det er et ønske å finne gode løsninger og peke på muligheter og koblinger mellom myndigheter og næringsliv.

I den sammenheng mener Pelagisk Forening at fiskeriforvaltningen bør gi bindende forhåndstilsagn i flere ledd.

Næringen ønsker og bør få en viss forutberegnelighet fra forvaltningen og at søknader må vurderes i helhet slik at ikke prosesser blir stoppet midtveis.
Ved at fiskeriforvaltningen gir bindende forhåndstilsagn i flere ledd, slik blant annet skatteetaten gjør, forenkles søkeprosessen og forutberegneligheten og fiskeflåten/forvaltningen vet hva de har å forholde seg til. Det har i tilfeller vært etablert en praksis der forvaltningen har tillatt at handlinger fra selskaper for i neste omgang endret praksisen.

I forkant av en søknad har en ofte behov for å vite om hva et vedtak kan gå ut på, og hvilke vilkår som forvaltningen vil sette ved et vedtak og søker kan ha behov på forhånd å få vite hvor strenge vilkår som forvaltningen vil antas å sette, slik at man kan innrette seg i forkant utfra forvaltningens krav. Dette vil være en fornuftig løsning for alle. Forvaltningen får vurdere sakskomplekset og si ja eller nei, og komme med eventuelle vilkår. Næringsutøverne får noe å forholde seg til som kan gi de en kjærkommen og fortjent grad av forutsigbarhet.

Forvaltningen har som rettslig utgangspunkt ingen adgang til å gi bindende forhåndstilsagn om hva et vedtak vil måtte gå ut på, med mindre slik adgang er hjemlet ved lov.
Når særlovgivningen selv gir hjemmel til å avgi bindende forhåndsuttalelser, så er det ingen tvil om at forvaltningen har adgang til å binde sin egen myndighet gjennom en forhåndsuttalelse, som således blir rettslig forpliktende.
Når det gjelder avgjørelser som er undergitt forvaltningens frie skjønn, er det en viss adgang til å gi bindende forhåndstilsagn.