Makrellforhandlinger i London
Onsdag 19. oktober startet forhandlingene om makrellforvaltningen for 2012 i Nord-Atlanteren. På plass i London er Ann Kristin Westberg som leder forhandlingene for Norge. Det var i utgangspunktet satt av tre dager, men det går nå mot ny forhandlingsrunde denne uken.
Stridens kjerne er kvotekravet fra Island og økt kvotekrav fra Færøyene etter makrellens vandring vestover. At makrellen vandrer vestover er midlertidig mener Norge, og er derfor ikke villig til å gi etter for Islands og Færøyenes krav.
Fram til 2009 ble makrellen forvaltet av kyststatene Norge, EU og Færøyene gjennom tre partsavtalen og Island ble tildelt kvoten gjennom NEAFC. Fra 2010 klarte ikke partene å bli enig om ny avtale og det eksisterer derfor ingen internasjonal forvaltningsavtale mellom kyststatene. Norge jobber for å komme til enighet om et firpartsavtale som også omfatter Færøyene og Island og Russland.
Etter forrige ukes forhandlinger kan det se ut som forhandlingene har fått en ny vri og at EU og Island har nærmet seg hverandre. Westberg har uttalt at det er viktig å inkludere alle parter og går fortsatt for en firepartsavtale.
Lisbeth Berg Hansen har tidligere uttalt at målet med høstens makrellforhandlinger er å komme fram til enighet om makrellforvaltningen og ikke la oss presse til en løsning som en følge av andre parters uansvarlige opptreden underveis. Pelagisk Forening stiller seg bak fiskeriministerens utsagn og den norske delegasjonen i London.