Avgiftfri bunkring ved utførsel. Er det krav om å fysisk legga til kai i utlandet?
PF sin advokat har fått fleire spørsmål om det er eit krav at båten fysisk legg til kai for å vera omfatta av avgiftsunntaket. Dette er "finjuss". For å få ei avklaring har advokaten spurt Skattekontoret.
Svaret var: "Utenriks fart krever altså at fartøyet skal til en utenlandsk havn, men det følger ikke et eksplisitt vilkår i ordlyden eller årsrundskrivet om fartøyet faktisk må legge til kai/ankre i havnen for å anses å være i «utenriks fart. Fritaket er heller ikke begrenset til tradisjonell utenriks fart, som for eksempel frakt av gods og/eller passasjerer. På bakgrunn av dette kan vi ikke se at fartøy som leverer erklæring om utenriks fart ikke har rett på å få levert mineralolje uten særavgift selv om dette er fiskefartøy. Vi gjør imidlertid klart at fritaket krever at fartøyet faktisk går til oppgitte utenlandske havn etter bunkringen." (Utheving her.)
Det er ikkje heimel for å ilegga avgift på bunkers kjøpt i utlandet, men som blir brukt i NØS utanfor 12-mila.
PF har òg spurt om det er praksis for at bunkers bunkra i utlandet, men som blir brukt innanfor 12-mila (slik bunkers blir ofte kalla "restbunkers") faktisk blir ilagt avgift.
Skatteetaten svarte at "Årsrundskriv for avgifter på mineralske produkter mv. 2025 punkt 5.8: «Det oppkreves ikke avgift for mineralske produkter bunkret i utlandet, og som forbrukes i innenriks fart."
Her er kopi av heile brevet frå Skatteetaten:
"Svar på spørsmål om levering av mineralolje uten CO2-avgift til skip i utenriks fart
Vi viser til henvendelse på telefon og e-post datert 9. januar 2025 om fritak på CO2-avgift for skip i utenriks fart. Du ber i e-posten om avklaring på hva som skal til for at et skip oppfyller vilkåret om å gå til «utenlandsk havn», jf. særavgiftsforskriften § 4-4-1 tredje ledd bokstav a og b, herunder om det er krav om at skipet legger fysisk til havn eller om det er tilstrekkelig at skipet går innom en slik havn uten å legge til kai.
Du ber videre om å få tilsendt lenker til prinsipputtalelse om at det ikke oppkreves avgift for restbunkers innenfor 12 nautiske mil.
Kort om aktuelt regelverk
Det skal betales CO2-avgift ved innførsel og innenlands produksjon av mineralolje, bensin, naturgass og LPG, jf. særavgiftsforskriften kapittel 3-6 jf. Stortingsvedtak om CO2-avgift på mineralske produkter for 2025 § 1.
Etter særavgiftsforskriften § 4-4-1 første ledd kan registrerte virksomheter levere avgiftsbelagte produkter uten CO2-avgift på mineralolje, naturgass og LPG, svovelavgift på mineralolje og avgift på smøreolje mv. til skip i utenriks fart. Bestemmelsens tredje ledd presiserer at med utenriks fart menes skip som enten skal direkte eller via en annen norsk havn til utenlandsk havn, Svalbard eller Jan Mayen, eller andre faste anlegg til havs utenfor Norges økonomiske sone, og hvor det er gitt melding om dette til tollmyndighetene.
Det er et vilkår etter særavgiftsforskriften § 4-4-4 at det ved levering avgis erklæring til den registrerte virksomheten om at produktene er til bruk som nevnt i § 4-4-1.
Skattekontorets vurdering
Registrerte virksomheter kan levere mineralolje uten særavgift til fartøy mot erklæring om utenriks fart, jf. særavgiftsforskriften § 4-4-1 første ledd jf. § 4-4-4. Bestemmelsens tredje ledd bokstav a og b presiserer at utenriks fart er skip som skal enten direkte eller via annen norsk havn til utenlandsk havn, Svalbard, Jan Mayen eller andre faste anlegg til havs utenfor Norges økonomiske sone, og hvor det er gitt melding om dette til tollmyndighetene.
Tolkning av ordlyden tyder på at fartøy som har utenlandsk havn som ankomststed kan få avgiftsfritak for mineralolje som skipet selv skal bruke i farten. Videre peker ordlyden på at skipet skal gå i direkte utenriks fart, eventuelt via en annen norsk havn, noe som innebærer at fritaket ikke er oppfylt dersom det eksempelvis drives fiske underveis. I Årsrundskriv for avgift på mineralske produkter mv. 2025 s. 17 går det frem at «først når et skip er utklarert til utenlandsk havn med videre, jf. saf. § 4-4-1 tredje ledd, og ellers fyller vilkårene for fritak etter bestemmelsene om skip i utenriks fart, kan det leveres mineralolje og gass uten avgift etter § 4-4-1.»
Utenriks fart krever altså at fartøyet skal til en utenlandsk havn, men det følger ikke et eksplisitt vilkår i ordlyden eller årsrundskrivet om fartøyet faktisk må legge til kai/ankre i havnen for å anses å være i «utenriks fart». Fritaket er heller ikke begrenset til tradisjonell utenriks fart, som for eksempel frakt av gods og/eller passasjerer. På bakgrunn av dette kan vi ikke se at fartøy som leverer erklæring om utenriks fart ikke har rett på å få levert mineralolje uten særavgift selv om dette er fiskefartøy. Vi gjør imidlertid klart at fritaket krever at fartøyet faktisk går til oppgitte utenlandske havn etter bunkringen.
Dere har bedt om lenke til prinsipputtalelse om at det ikke oppkreves avgift for restbunkers innenfor 12 nautiske mil. Vi viser til at dette går frem i Årsrundskriv for avgifter på mineralske produkter mv. 2025 punkt 5.8:
«Det oppkreves ikke avgift for mineralske produkter bunkret i utlandet, og som forbrukes i innenriks fart. Det oppkreves heller ikke avgift for bensinholdige fyrtøybrensler i beholdere med rominnhold høyst 0,3 liter.»
Se lenke til årsrundskrivet under:
https://www.skatteetaten.no/globalassets/rettskild...
Vi bemerker at uttalelsen er veiledende og kun gir uttrykk for skattekontorets syn på de framsatte spørsmål, basert på det framlagte faktum. Dette innebærer at konklusjonen ikke er bindende verken for innsender eller Skatteetaten.