Publisert: 27. apr. 2018

Fisk til folk og en fiskebåt til Arendalsuka

Vi må få mer fisk både i magen og i hodet til folk. Og da begynner Pelagisk Forening med å fortøye en ringnotbåt midt i Arendalsuka.

Elias-serien har vært en glede for barn og familier langs kysten. Den byr på et gjenkjennelig, maritimt univers og hyggelige helter fra kysten. Men samtidig mangler det en aktør. Eller flere. Elias-serien er noe smalsporet der den følger opp sjarkromantikken fra kongens nyttårstale og 17. mai-sendinger på TV. Sendinger der vi hører nasjonalsangen i høyttalerne og ser bilder fra Norge på sitt aller mest postkort-vakre. Og alltid med et bilde av en sjark. Aldri et havgående fartøy.

En hyggelig sjark og en brutal tråler

Det er mange flotte sjarker og dyktige sjarkfiskere. Det har ingenting med det å gjøre. Men fiskeri er mer enn sjarkfiskeri. Og Elias-serien trekker jo fram Tråle, men han er «skurken» i serien. Og med disse to figurene, Sjarke og Tråle, er det mange forbinder med fiskeri representert; en hyggelig sjark og en brutal tråler.

Mange har dette bildet på fiskeri, det fikk vi bekreftet under Arendalsuka i fjor. Vi i Pelagisk Forening kom seilende med Brennholm, en 75 meter lang rødmalt skute som la seg klin inn til Pollen i Arendal, ei havn som vanligvis er fylt av småbåter og tresnekker.Du kan trygt si vi ble lagt merke til! Over tusen besøkende, store og små, kom om bord med store øyne og hakeslipp. Dette hadde de aldri sett. Dette visste de ikke. De trodde at fiskeri var sjarken i Lofoten. Ja, og så hadde de hørt om Røkke.

Om bord i Brennholm fikk de se en moderne ringnotsnurper. De lærte om fiskere, fiskeri og marked. I fjor eksporterte Norge 830 000 tonn pelagisk fisk til en verdi på 7,7 milliarder kroner. Det må da være noe som fortjener plass i offentligheten? Noe det er verdt å kunne noe om?

Men kunnskapen mangler. I skolebøker, hos folk flest og hos mange politikere. Og oppmerksomheten mangler. I media, hos folk flest og hos mange politikere.

Mer fisk

Derfor gjør vi det igjen. Pelagisk Forening kommer også i år seilende med Brennholm inn i den sørlandske seinsommeren, inn i Arendalsuka, og inn i mylderet av politiske debatter som pågår i Arendal disse dagene.

Fordi fiskeri er for viktig til at det skal bli redusert til å handle om en liten del av næringen. Det er mange flere aktører på havet.

Og fordi vi vil ha mer fisk i magen til folk – og mer fiskeri i hodet deres.